Medovina, alkoholno piće dobijeno alkoholnom fermentacijom rastvora meda. Jedno je od najstarijih alkoholnih pića zbog lake dostupnosti meda kao sirovine. Savremena proizvodnja medovine uključuje tehnološke operacije: dodavanje hranljivih materija početnom razblaženom medu, → pasterizaciju, inokulaciju kvasca, fermentaciju, → bistrenje . Sadrži do 13% vol. alkohola, 5% → ekstrakta i 0,17% mineralnih soli. → Zakon o jakim alkoholnim pićima (2023) definiše rakiju od meda i nektar od meda kao alkoholna pića. Rakija od meda je jako alkoholno piće, proizvedeno isključivo fermentacijom i → destilacijom mednog rastvora, a destilovano je na manje od 86% vol. Dobijeno alkoholno piće može ići u promet sa najmanje 35% vol. alkoholne jačine. Na osnovu istog zakona, nektar od meda je jako alkoholno piće, dobijeno aromatizovanjem mješavine fermentisanog mednog rastvora i mednog destilata i/ili etil-alkohola poljoprivrednog porijekla. Sadrži najmanje 30% vol. fermentisanog mednog rastvora, a stavlja se u promet sa najmanje 22% vol. alkoholne jačine. U Crnoj Gori, proizvođač Goran Mijušković, iz Podgorice, proizvodi klasičnu medovinu „Rex Montis” i pjenušavu medovinu „Rex Montis – Kralj planine”, a rakiju od meda proizvodi Pčelarstvo „Martinović” sa Cetinja.

LITERATURA I IZVOR: I. Sokolić, Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Novi Vindolski, 2006; A. Iglesias, A. Pascoal, A. B. Choupina,C. A. Carvalho, X. Feás, L. M. Estevinho, „Developments in the Fermentation Process and Quality Improvement Strategies for Mead Production”, Molecules, 2014; Zakon o jakim alkoholnim pićima, Službeni list Crne Gore, 3/2023.

J. Kojić