Kazan za destilaciju, Radević vinarija

Destilacija, tehnološki proces u proizvodnji jakih alkoholnih pića, kojim se razdvajaju individualne komponente iz tečnih smješa, upotrebom toplote. Bazira se na različitim tačkama ključanja jedinjenja, zagrijavanjem smješe do određene temperature i potom kondenzovanjem dobijene pare odgovarajućih jedinjenja. Dobijena tečnost naziva se destilat. U destilatu preovladavaju etil-alkohol (etanol) i voda, a drugi isparljivi sastojci nalaze se u relativno malim količinama. Za proizvodnju → jakih alkoholnih pića koriste se dvije vrste opreme za destilaciju: bakarni alambik kazani i destilacione šaržne kolone. Obje metode zasnivaju se na istim teorijskim principima, ali upotrebom različitih oprema u finalnom proizvodu dobija se različit sadržaj aromatskih jedinjenja. Za svako jako alkoholno piće koristi se određeni tip destilacije. Bakarni kazani daju bolju aromu, karakterističnu za voćne destilate, ali su spori i zahtijevaju više rada. Kolone daju čist destilat, s pristojnim aromama i većim sadržajem alkohola. U Crnoj Gori najviše su u upotrebi jednostavni, bakarni kazani za destilaciju, uglavnom kod individualnih poljoprivrednih proizvođača.

LITERATURA: N. Nikićević, Voćne rakije, Beograd, 2008; N. Spaho, „Distillation Techniques in the Fruit Spirits Production”, Distillation – Innovative Applications and Modeling, London, 2017.

A. Hajduković