Vrste čepova za vino
Čep, zatvarač flaša i posuda sa vinom i jakim alkoholnim pićima. Za bačve se koristi drveni, a za zatvaranje flaša vina i rakije plutani, stakleni, navojni i krunski čep. U okviru plutanih čepova, postoje sljedeće vrste: čep izrađen od prirodne plute; čep izrađen od dva diska prirodne plute sa strana, a u sredini čepa je termički obrađena mljevena pluta; čep izrađen od dva diska prirodne plute sa strana, a u sredini je mljevena pluta i čep izrađen od mljevene plute. Čep izrađen od prirodne plute je čep najvećeg kvaliteta i preporučuje se za korišćenje kod premijum → crvenih vina i → bijelih vina, koja imaju potencijala za odležavanje. Može biti kraći ili duži. Duži čep se koristi za vino većeg kvaliteta, koje može duže odležavati u boci. Čep izrađen od dva diska prirodne plute sa strana, a u sredini čepa je termički obrađena mljevena pluta preporučuje se za korišćenje kod kvalitetnijih bijelih vina. Čep izrađen od dva diska prirodne plute sa strana, dok je u sredini čepa mljevena pluta, manjeg je kvaliteta i koristi se za crvena vina, koja su na prelazu u premijum kategoriju. Čep izrađen od mljevene plute koristi se za klasik crvena ili svježa bijela vina, koja nijesu namijenjena za odležavanje. Za → pjenušava vina koristi se plutani čep izrađen od mljevene plute, a za rakije i pića sa većim procentom alkohola koristi se plutani čep s plastičnom glavom. Stakleni zatvarač koristi se za visokokvalitetna alkoholna pića sa većim procentom alkohola. Od metalnih zatvarača, za vino se koriste navojni aluminijski zatvarači i krunski čepovi. Aluminijski navojni zatvarači mogu biti: navojni zatvarač 30 x 60 mm (za flaše zapremine 1 l i 0,75 l) i 28 x 44 mm (za flaše zapremine 0,187 l). Krunski zatvarači su se koristili za zatvaranje vina niže cjenovne i kvalitetne kategorije. Koriste se kod proizvodnje pjenušavih vina po tradicionalnoj šampanjskoj metodi, kod koje se odvija fermentacija vina u boci. Krunski metalni zatvarači su pogodni za ovu namjenu jer mogu da izdrže visoke pritiske, koji se stvaraju tokom fermentacije. Nakon degoržiranja pjenušavih vina, vrši se njihova zamjena plutanim zatvaračima. Uređaj za zatvaranje flaša je čepilica, čija konstrukcija zavisi od vrste čepa, stepena automatizacije i vrste flaše. U Crnoj Gori se za kvalitetna crvena vina, koja duže odležavaju, koriste čepovi od prirodne plute, dok se za vina niže kvalitetne kategorije i aromatična bijela vina koriste navojni čepovi.
LITERATURA I IZVOR: I. Sokolić, Veliki vinogradarsko vinarski leksikon, Novi Vinodolski, 2006; M. Milosavljević, Vinogradarsko-vinarski leksikon i šestojezični rečnik, Beograd, 2007; Arhiva „13. jul – Plantaže”.
B. Gašović