Metali u grožđu i vinu, elementi koji se nalaze u grožđu, širi i vinu u tragovima. Njihov sadržaj zavisi od vrste zemljišta i elemenata koje grožđe usvoji iz zemljišta (aluminijum, barijum, litijum, mangan), ali i od procesa proizvodnje vina (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe, cink), kao i egzogene kontaminacije (olovo, hrom i nikl), nastale zbog zagađenja ili metalnih komponenti koje dolaze u dodir sa grožđem, širom ili vinom. Primjena pesticida, fungicida i đubriva koja sadrže kadmijum, bakar, mangan, olovo i cink dovodi do povećanja količine ovih metala u vinu. Osim kontakta sa bakarnim ili bronzanim materijalima tokom procesa proizvodnje vina, glavni izvori kontaminacije vina bakrom su pesticidi. Sadržaj hroma je proporcionalan starosti vina. U vinu se javlja kao rezultat kontaminacije tokom čuvanja u inoks tankovima ili tokom procesa starenja vina u flaši, zbog oksida hroma, koji se koriste za pigmentaciju boce. Koncentracija gvožđa u vinu najviše zavisi od zemljišta na kojem se gaji vinova loza, dok se sadržaj cinka u vinima povećava ako se tankovi sa cinkom koriste u fazama prerade i sazrijevanja vina, kao i kada se primjenjuju pesticidi koji sadrže cink. Povećane koncentracije aluminijuma su rezultat upotrebe bentonita za → bistrenje vina i u manjoj mjeri kontakta s aluminijumskim površinama. Veći nivoi kadmijuma i olova su pronađeni u vinima proizvedenim od grožđa iz vinograda koji se nalaze u blizini drumskog saobraćaja ili u industrijskim zonama. Joni metala imaju važnu ulogu u oksidno-reduktivnim reakcijama, koje dovode do posmeđivanja vina, zamućenja i trpkosti, pa kvalitet vina u velikoj mjeri zavisi od profila i sadržaja metala. Metali utiču na pojavu → kvasaca u širi, na pravac i razvoj redoks procesa u toku → sazrijevanja vina. Višak njihovog sadržaja može negativno uticati na organoleptička svojstva vina, kao i na zdravlje čovjeka. Zbog toga je → Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) uspostavila ograničenja za prisustvo pojedinih metala u vinu: kadmijum je ograničen na 0,01 mg/l, bakar na 1 mg/l i 2 mg/l u liker vinima (dobijenim od nefermentisanog ili blago fermentisanog soka od grožđa), olovo na 0,1 mg/l i cink na 5 mg/l.

LITERATURA I IZVOR: B. Tariba, „Metals in wine – impact on wine quality and health outcomes”, Biological Trace Element Research, 144, 2011; J. Moreno, R. Peinado, Enological Chemistry – Ch 20: Inorganic Material and Metal Casses, UK, 2012; A. L. Waterhouse, G. L. Sacks, D. W. Jeffery, Understanding Wine Chemistry, USA, 2016; International Code of Oenological Practices (OIV), France, 2023.

S. Vujičić