Radmila Pajović-Šćepanović

Pajović-Šćepanović, Radmila (Podgorica, 3. I 1972), enološkinja, univerzitetska profesorica. Diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za voćarstvo i vinogradarstvo, 1996. godine. Magistrirala je 2001. na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, iz oblasti tehnologije vina, a doktorirala 2006. na Poljoprivrednom fakultetu za nauku i hranu Univerziteta u Skoplju. Radni angažman započela je, 1997, u Centru za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo → Poljoprivrednog instituta u Podgorici (danas → Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore). Na Biotehničkom fakultetu izvodila je nastavu kao saradnik (2007–2009), docent (2008), vanredni profesor (2015), dok je za redovnu profesoricu, u oblasti Tehnologija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, izabrana 2020. godine. Kao rukovodilac Enološke laboratorije Biotehničkog fakulteta, razvila je brojne stručne i naučne metode za analizu grožđa i vina. U svom naučnoistraživačkom radu bavi se polifenolnim potencijalom i profilom grožđa i vina crnogorskih autohtonih sorti vinove loze. Objavila je više od 70 naučnih radova. Predstavnica je Crne Gore u → Međunarodnoj organizaciji za vinovu lozu i vino (OIV) , sa sjedištem u Parizu. U periodu 2015–2017, bila je rukovodilac radne grupe Privredne komore Crne Gore na projektu vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda „Dobro iz Crne Gore” za oblast alkoholnih pića. Sertifikovani je degustator za vina i jaka alkoholna pića.

LITERATURA I IZVOR: Osamdeset pet godina Biotehničkog fakulteta UCG (1937–2022) (monografija), Podgorica, 2022; Bilten Univerziteta Crne Gore, br. 513, Podgorica, 2020.

Lj. Pejović