Biotički faktori, faktori koji utiču na rast, razvoj i plodonošenje vinove loze. Uključuju žive organizme, međusobni uticaj i uzajamno djelovanje živih bića. Od biotičkih faktora, važnu ulogu u životu vinove loze imaju: čovjek, mikroorganizmi u zemljištu, mikroorganizmi izazivači → bolesti vinove loze, insekti (→ Štetočine vinove loze), konkurentske korovske biljke i interakcija sa drugim biljkama i organizmima u blizini vinograda. Čovjek aktivno utiče na obradu i popravku osobina zemljišta u toku pripreme zemljišta za podizanje vinograda i njege biljaka u mladom i rodnom zasadu, obezbjeđuje pravilno snabdijevanje vinove loze vodom i mineralnom ishranom. Štiti lozu od nepovoljnog dejstva korovskih biljaka, gljivičnih bolesti, bakterija i štetočina, stvarajući uslove za njen optimalan rast, razvoj i plodonošenje. Mikroorganizmi u zemljištu mogu biti korisni i štetni za vinovu lozu. Korisni mikroorganizmi doprinose poboljšanju strukture i plodnosti zemljišta, dok štetni smanjuju plodnost zemljišta i mogu biti prouzrokovači bolesti korijena i prenosioci virusnih oboljenja vinove loze. Na → čokotu vinove loze žive mikroorganizmi, od kojih najveće štete izazivaju prouzrokovači bolesti vinove loze, i štetočine, koji ugrožavaju njen normalan rast i razvoj. Upravljanje biotičkim faktorima, kroz pravovremenu identifikaciju i adekvatnu zaštitu vinove loze od bolesti, štetočina i korova, kao i podsticanje mikrobiološke aktivnosti zemljišta za nesmetan rast i razvoj biljaka, ključno je za održavanje zdravlja i produktivnosti vinove loze.

LITERATURA: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; A. Nakalamić, Opšte vinogradarstvo, Beograd, 2001.

A. Martić