Probirna berba, ručna berba grožđa, grozdova ili bobica, u kojoj se biraju samo zdravi i zreli grozdovi i bobice. Primjenjuje se pri proizvodnji visokokvalitetnih i specijalnih vina. U zavisnosti od kategorije vina (→ Klasifikacija vina), mogu se brati zdravi, zreli grozdovi, samo prezreli grozdovi ili samo grozdovi čije su bobice napadnute plijesnima. Na osnovu Pravilnika o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa u Crnoj Gori (2017), definisane su tradicionalne oznake koje se mogu navoditi samo na vinima sa → oznakom porijekla i → oznakom geografskog porijekla. Tradicionalnom oznakom probirna berba ili selekcija označava se vino proizvedeno od odabranih najkvalitetnijih grozdova u vinogradu, sa posebnim karakteristikama i načinom proizvodnje. Probirna berba se vrši u više navrata i kod → stonih sorti vinove loze, s obzirom na to da svi grozdovi ne sazrijevaju u isto vrijeme.

LITERATURA I IZVOR: M. Blesić, D. Mijatović, G. Radić, S. Blesić, Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Sarajevo, 2013; N. Korać, P. Cindrić, M. Medić, D. Ivanišević, Voćarstvo i vinogradarstvo, Novi Sad, 2016; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, br. 92/2017.

J. Kojić