Merkaptani, jedinjenja sumpora iz porodice tiola, koja se smatraju odgovornim za organoleptičke mane vina. Reagovanjem etanola i sumpor-vodonika, nastaje merkaptan (C2H5SH), jedinjenje neprijatnog mirisa, koje se teško uklanja iz vina. Zbog sličnosti građe (u alkoholima grupa OH, kod tiola SH), nazivaju se i tioalkoholi. Merkaptani vinu daju neprijatan miris pokvarenih jaja, koji se odstranjuje otvorenim → pretakanjem vina i → sumporisanjem. Takvo vino može da se tretira nekim drugim dopuštenim sredstvom (bakrovim sulfatom) i aktivnim ugljem. Merkaptan i u tragovima jako utiče na miris vina. Sa teškim metalima stvara praktično nerastvorljive merkaptide. Kako bi se izbjegla ova mana, vino treba otočiti s taloga, a kod zaštite otpražnjenog suda paziti da sa upaljene sumporne vrpce ne kapa elementarni sumpor u vino.
LITERATURA I IZVOR: P. Riberau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Volume 2), The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, Chichester, 2006; M. Blesić, D. Mijatović, G. Radić, S. Blesić, Praktično vinogradarstvo i vinarstvo, Sarajevo, 2013; M. Blesić, Tehnologija vina, Sarajevo, 2016; Merkaptani – http://www.vinopedia.hr… (pristup 28. II 2021).
J. Kojić