Manitol, šestovalentni alkohol slatkog ukusa, koji se nalazi u vinu u veoma malim količinama. Povećanje manitola u vinu posljedica je gljivične infekcije grožđa u vinogradu ili bakterijske infekcije u vinima. Manitol najčešće nastaje u toku → jabučno-mliječnog vrenja, kada, u prisustvu zaostalih neprevrelih šećera, neki heterofermentativni sojevi bakterija mliječne kiseline (Lactobacillus brevis) redukuju fruktozu ili fruktozu-6-fosfat do manitola, uzrokujući manitno vrenje (→ Kvarenje vina). Vina sa manitnim vrenjem su viskozna, na ukusu se osjećaju acetati i estri, sa slatkom i iritirajućom završnicom.
LITERATURA: M. V. Moreno-Arribas, M. C. Polo, Wine chemistry and biochemistry, New York, 2009; A. Inês, V. Falco, „Lactic Acid Bacteria Contribution to Wine Quality and Safety, Generation of Aromas and Flavours”, Alice Vilela, 2018.
B. Gašović