Đubrenje vinove loze, redovna agrotehnička mjera, kojom se vrši popravka hemijskog sastava zemljišta, njegovih fizičkih i bioloških osobina. Doprinosi razvijanju → čokota veće vegetativne snage, većim prinosima kvalitetnog grožđa, boljem sazrijevanju loze, većoj otpornosti prema suši, niskim temperaturama, bolestima i dr. Meliorativno đubrenje izvodi se prije podizanja vinograda u cilju dovođenja zemljišta u stanje plodnosti za optimalno gajenje vinove loze. Prethodi mu hemijska analiza uzoraka zemljišta. Osnovno đubrenje se može izvoditi tokom čitavog → perioda mirovanja vinove loze, a ima za cilj da obezbijedi biljku osnovnim hranljivim elementima (fosforom, kalijumom i azotom). Pored mineralnih đubriva (s optimalnim odnosom hranljivih elemenata), koriste se i različita organska đubriva. Primjenom organskih đubriva, pored unošenja hranljivih elemenata, popravlja se i struktura zemljišta, vazdušni, vodni i toplotni režim zemljišta, te obogaćuje zemljište korisnim mikroorganizmima. Prihranjivanje vinove loze vrši se tokom → perioda vegetacije vinove loze, preko zemljišta ili → lista, u zavisnosti od potreba čokota.

LITERATURA: D. Burić, Savremeno vinogradarstvo, Beograd, 1995; M. Milosavljević, Biotehnika vinove loze, Beograd, 1998; D. Mijatović, T. Jovanović-Cvetković, Đubrenje vinograda, Banja Luka, 2006; T. Popović, Uticaj đubrenja i navodnjavanja na biološke i tehnološke karakteristike sorte vinove loze vranac, Novi Sad, 2008; N. Korać, P. Cindrić, M. Medić, D. Ivanišević, Voćarstvo i vinogradarstvo, Novi Sad, 2016.

T. Popović