„Brendi”, Agrokombinat „13. jul”

„Grand Renee”, Radević vinarija

„Stari podrum XXO”, „13. jul – Plantaže” AD Podgorica

„Junački Brandy”, Agrokombinat „13. jul”

Brendi (njem. brandewijn – „izgorjelo vino”), jako alkoholno piće, proizvedeno iz rakije od vina, sa ili bez dodatka vinskog destilata, destilovanog na manje od 94,8% vol. alkohola, pod uslovom da udio alkohola iz tog destilata ne prelazi više od 50% od ukupne količine alkohola u gotovom proizvodu. Na osnovu → Zakona o jakim alkoholnim pićima (2023) u Crnoj Gori, brendi mora da ispunjava sljedeće uslove: najmanje jednu godinu da sazrijeva u hrastovim sudovima ili najmanje šest mjeseci u hrastovim posudama sa zapreminom manjom od 1.000 l, potom – da sadrži količinu isparljivih materija od najmanje 125 g/hl na 100% vol. alkohola, koji potiče isključivo iz → destilacije ili redestilacije upotrijebljenih sirovina, i da sadrži maksimalnu količinu metanola od 200 g/hl na 100% vol. alkohola. Brendi, koji se stavlja u promet kao gotov proizvod, mora da ima najmanje 36% vol. alkoholne jačine i ne smije da sadrži više od 35​​ g/l​​ zaslađivača, izraženog kao invertni šećer. Na osnovu istog zakona, prilikom proizvodnje brendija, zabranjeno je dodavati razrijeđen ili nerazrijeđen alkohol, kao i arome, ni u slučaju primjene tradicionalnih metoda proizvodnje, a jedino što može da sadrži jeste karamel kao sredstvo za prilagođavanje boje. Brendi se proizvodi u skoro svim vinskim zemljama i njegovi nazivi vezani su za proizvodna područja. Najpoznatija dva vinska brendija („Konjak” i „Armanjak”) potiču iz Francuske. Vinjak, koji se često smatra pandanom konjaka i armanjaka na Balkanu, takođe spada u kategoriju vinskih brendija. Proizvodi se destilacijom vina, uz obavezno višegodišnje sazrijevanje u hrastovim bačvama, što mu daje prepoznatljivu aromu i bogat ukus. U kompaniji → „13. jul – Plantaže” AD Podgorica 80-ih godina XX vijeka proizvodio se brendi pod nazivom „Junački Brandy”, a od 2023. na tržištu se može naći brendi od iste kompanije pod nazivom „Stari podrum XXO”, koji je sazrijevao u hrastovim bačvama 16 godina. U Crnoj Gori, vinjak se proizvodi i u → Radević vinariji vinariji, pod nazivom „Grand Renee”, koji osam godina sazrijeva u buradima od američkog hrasta.

LITERATURA I IZVOR: K. MacNeil, Wine Bible, New York, 2001; V. K. Joshi, Handbook of Enology: Principles, Practices and Recent Innovations, first Chapter: Production of Brandies, New Delhi, 2011; Zakon o jakim alkoholnim pićima, Službeni list Crne Gore, 3/2023.

S. Šućur-Radonjić