Antiseptične supstance u vinu, jedinjenja koja inhibiraju ili zaustavljaju rad kvasaca i drugih mikroorganizama (bakterija, plijesni). U ove supstance spadaju insekticidi i fungicidi, kao i antibiotici, koje proizvodi mikroflora prisutna na grožđu, ali i neke materije koje se ciljano dodaju u toku → alkoholne fermentacije (npr. sumpor-dioksid (SO2) i dr.). Razni hemijski preparati, koji se koriste kao sredstva za zaštitu vinove loze od bolesti i štetočina, mogu dospjeti s grožđem u → širu. Ako se nađu u većoj koncentraciji, štetno utiču na razmnožavanje i aktivnost kvasaca. Veća količina ovih hemikalija može biti prisutna u širi ako se nijesu potpuno razgradile nakon upotrebe ili ako sredstvo nije bilo pravilno upotrijebljeno. Neke se plijesni (Penicillium expanzum, Penicillium glaucum) ponekad jače razvijaju na grožđu i luče antibiotike koji prelaze u širu. Količina ovih antibiotika zavisi od stepena razvoja plijesni koji ih proizvode, pa dolazi do većeg ili manjeg usporavanja alkoholne fermentacije. Sumpor-dioksid ima ulogu antiseptika kad se doda širi ili vinu, usporava i blokira razmnožavanje, djeluje antimikrobno, čak potpuno ubija mikrofloru u širi i vinu, zavisno od vrste mikroorganizama.

LITERATURA: V. Radovanović, Tehnologija vina, Beograd, 1986; M. V. Moreno-Arribas, M. Á. Pozo-Bayón, M. C. Polo-Peptides, Wine Chemistry and Biochemistry, New York, 2009.

R. Pajović-Šćepanović