Sanja Šućur-Radonjić

Šućur-Radonjić, Sanja (Nikšić, 10. X 1983), prehrambena tehnološkinja, enološkinja. Diplomirala je 2008. na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirala 2020. na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani (smjer Prehrambena tehnologija). Radni odnos je započela, 2010, u kompaniji → „13. jul – Plantaže” AD Podgorica, u Sektoru za razvoj, potom je radila kao tehnološkinja u RJ „Prerada” (2016–2023) i kao direktorica Sektora za razvoj, od 2023. godine. Od 2016. izvodi nastavu na → Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica, gdje je 2022. izabrana u zvanje docenta. U svom naučnoistraživačkom radu bavi se proučavanjem autohtonih i introdukovanih sorti vinove loze u Crnoj Gori, uticajem načina vinifikacije na kvalitet vina, ispitivanjem antioksidativnog potencijala vina autohtonih sorti, primjenom informacionih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu, kao i pronalaženjem održivih načina korišćenja otpada i nusproizvoda u procesu proizvodnje grožđa i vina. Kao autor i koautor, objavila je više od 30 naučnoistraživačkih radova. Učestvuje u brojnim naučnoistraživačkim projektima.

LITERATURA: S. Radonjić, Impact of microbiological and technological factors on volatile phenols content in Montenegrin red wines, Ljubljana, 2020; S. Radonjić, S. T. Košmerl, H. Prosen, V. Maraš, L. Demšar, „Incidence of volatile phenols in Montenegrin”, Chemical Industry and Chemical Engineering Quaters, 2020.

V. Maraš