Logo Univerziteta Donja Gorica, Podgorica

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica, organizaciona jedinica Univerziteta Donja Gorica, sa sjedištem u Podgorici, konstituisana 2012. godine. Na ovom fakultetu inženjerskih nauka izučavaju se oblasti proizvodnje i bezbjednosti hrane, biotehnologije i održive poljoprivrede. Dekanica Fakulteta, od osnivanja (2012) do 2022, bila je → Vesna Maraš. Od 2022. dekanica je Aleksandra Martinović. Studijski programi na osnovnim studijama su: Prehrambena tehnologija (biljna i animalna), Sanitarni inženjering, Inženjering u sistemu HoReCa, Inženjering u zaštiti životne sredine; na poslijediplomskim studijama: Prehrambena tehnologija (sa sljedećim modulima: Tehnologija proizvoda biljnog porijekla, Tehnologija proizvoda animalnog porijekla, Vinogradarstvo i vinarstvo), Sanitarni inženjering u sistemu hrane (sa modulima Sanitarni inženjering i Inženjering u sistemu bezbjednosti hrane) i Urbana poljoprivreda. Oblast vinogradarstva i vinarstva izučava se u okviru predmeta Analiza hrane i vode i Tehnologija proizvoda biljnog porijekla (na osnovnim studijama) i u okviru modula Vinogradarstvo i vinarstvo na (poslijediplomskim studijama). Fakultet ima intenzivnu naučnoistraživačku aktivnost, kroz nacionalne i međunarodne projekte, u saradnji sa Centrom izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane i preciznu sertifikaciju autentičnosti prehrambenih proizvoda Univerziteta Donja Gorica. Laboratorija za kvalitet i bezbjednost hrane, u okviru Fakulteta, osnovana je 2017, a akreditovana 2020. godine.

IZVORI: Statut Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica, 2012; https://fptbhe.udg.edu.me… (pristup 15. II 2021).

J. Drobnjak