Danijela Raičević

Raičević, Danijela (Rožaje, 20. III 1969), prehrambena tehnološkinja, enološkinja. Diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smjeru Prehrambena tehnologija, 1993. godine. Magistrirala je 2007. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a doktorirala 2011. na Poljoprivrednom fakultetu za nauku i hranu Univerziteta u Skoplju. Radila je kao rukovodilac proizvodnje u Pogonu „Komovi – Soko Štark” u Andrijevici (1993–2006). Od 2006. radni odnos je zasnovala u → Biotehničkom institutu u Podgorici (danas → Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore), kao viši istraživač u oblasti vinarstva. Na Biotehničkom fakultetu izabrana je u zvanje docenta (2021), za oblast Tehnologija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Razvila je više stručnih i naučnih metoda za analizu grožđa i vina u Enološkoj laboratoriji Biotehničkog fakulteta. Rukovodilac je proizvodnje vina i rakije na Oglednom imanju u Lješkopolju. Autor je i koautor više stručnih i naučnih radova, među kojima je monografija „Laboratorija i kvalitet vina” (2010). Učestvuje u brojnim naučnoistraživačkim projektima. Angažovana je kao tehnički ekspert u Akreditacionom tijelu Crne Gore (2010). Član je Tehničkog komiteta Crne Gore (2011). Sertifikovani je degustator vina i jakih alkoholnih pića u Crnoj Gori.

LITERATURA I IZVOR: Osamdeset pet godina Biotehničkog fakulteta UCG (1937–2022) (monografija), Podgorica, 2022; Bilten Univerziteta Crne Gore, br. 513, Podgorica, 2020.

Lj. Pejović