Enolog (grč. oinos – „vino”, logos – „nauka”), stručnjak za vino, najčešće diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda ili specijalista organske hemijske tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu, Poljoprivredno-tehnološkom i Tehnološkom fakultetu. Enolozi se bave izborom kvaliteta grožđa za preradu, praćenjem vinifikacije u procesu proizvodnje vina, tehnologijom čuvanja vina i kontrolom kvaliteta vina. Zvanje prehrambenog tehnologa i specijaliste organske hemijske tehnologije stiče se u Crnoj Gori od 2012, na → Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica i na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na specijalističkim i master studijama na smjeru Hemijska tehnologija.
LITERATURA I IZVOR: M. Milosavljević, Vinogradarsko-vinarski leksikon i šestojezični rečnik, Beograd, 2006; Statut Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica, Podgorica, 2012.
A. Hajduković