Širomjer, mjerni instrument, kojim se određuje sadržaj šećera u širi. U zavisnosti od skale koja se primjenjuje, postoje dvije vrste širomjera: Babov i Ekslov širomjer. Babov širomjer pokazuje težinske procente šećera u → širi (g/100g). Kod njega se procenat šećera očitava na skali 4–32%. Ekslov širomjer pokazuje gustinu šire u Ekslovim stepenima (°Oe), te se na osnovu gustine šire, korišćenjem odgovarajućeg obrasca, izračunava procenat šećera u širi. Ekslov širomjer je sličan Babovom, a postupak upotrebe im je isti. Ekslov širomjer sastoji se od tanke staklene cijevi, koja je na gornjem kraju zatvorena i na kojoj su Ekslovi stepeni (°Oe), na skali 0–130°Oe. U donjem valjkastom dijelu, koji se uranja u širu, ugrađen je termometar. Nakon uranjanja širomjera u menzuru sa širom (250–500 ml), prvo se očitavaju Ekslovi stepeni, a zatim temperatura na termometru. Širomjer je podešen za rad na 15°C, te se za svaki veći stepen očitane temperature izmjerenoj vrijednosti Ekslovih stepeni dodaje 0,2, a ukoliko je temperatura niža, svaki stepen množi se sa 0,2 i dobijena vrijednost oduzima od izmjerenih Ekslovih stepeni. Nakon izvršene korekcije Ekslovih stepeni (u zavisnosti od temperature šire), procenat šećera u širi obračunava se po Saleronovom obrascu (% šećera = °Oe/4 – 3). Ako se dobijeni procenat sadržaja šećera pomnoži sa 0,55 (za crvena vina) i sa 0,59 (za bijela vina), može se procijeniti potencijalni sadržaj alkohola u budućem vinu.
LITERATURA: D. Mihailo, Tehnologija vina – praktikum, Beograd, 1988; B. Zoecklein et al., Production Wine Analysis, New York, 1990; J. L. Jacobson, Introduction to Wine Laboratory Practices and Procedures, New York, 2006.
S. Vujičić