Mapa vinogradarskog subregiona Nikšić

Vinogradarski subregion (podregion/vinogorje) Nikšić, vinogradarsko geografsko područje u sastavu vinogradarskog regiona Crnogorski sjever. Obuhvata površine oko grada, pored Krupačkog i Slanog jezera. Sastoji se od četiri manja vinogradarska područja: Nikšić – dio istok, Nikšić – dio zapad, Nikšić – dio jugoistok i Nikšić – dio jugozapad. Površina subregiona je 4.765,57 ha. Obuhvata KO u administrativnoj opštini Nikšić.

Klimatske karakteristike. Za prikaz vrijednosti klimatskih podataka i → bioklimatskih indeksa korišćeni su podaci sa meteorološke stanice u mjestu Nikšić → (Vinogradarski region Crnogorski sjever). VEGT je 16,7°C (umjerena klima). WI je 1.482°C, što svrstava ovaj subregion u II(B) zonu. HI je 1.976°C (HI-1/umjerena klima ). CI je 10,9°C (CI+2/veoma hladne noći). DI je 148 mm (DI-1/poluvlažna klima). NO je 2,8. N35 je 3. Srednja godišnja temperatura je 11,7°C. Srednja temperatura za → period vegetacije vinove loze je 16,7°C. Srednji datum početka perioda vegetacije je 9. april, a završetka 5. novembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.928 mm, a u periodu vegetacije 813 mm. Srednji datum posljednjeg proljećnog mraza je 2. april, a prvog jesenjeg mraza 2. novembar. Srednja godišnja suma padavina je 1.928 mm, a u vegetaciji 813 mm. U najsušnijim mjesecima (jun, jul i avgust) srednje sume padavina su 87 mm, 47 mm i 72 mm, tokom kojih je prosječno 7−11 padavinskih dana u toku mjeseca, dok je prosječan broj dana sa jakim padavinama, u toku najsušnijih mjeseci, 1−3 dana u mjesecu. Oblast subregiona obuhvata relativno malu oblast u okolini Nikšića, u kojoj nema značajnih prostornih promjena vrijednosti klimatskih parametara.

Zemljišne karakteristike. Glavni tipovi zemljišta su rendzina (oko 51%) i smeđa zemljišta – kambisoli (oko 49%).

Preporučene i dozvoljene sorte. U vinogradarskom području Crnogorski sjever ne postoje vinogradi za komercijalnu proizvodnju grožđa, kao ni podaci o ispitivanjima sorti vinove loze i kvalitetu grožđa i vina. Na osnovu ispitanih klimatskih i zemljišnih faktora, kao i drugih ekoloških uslova, zaključeno je da u ovom području ima mogućnosti za gajenje sorti koje imaju raniji period sazrijevanja grožđa i koje su otpornije na niske temperature.

U ovom subregionu nema evidentiranih proizvođača grožđa, kao ni vinograda za komercijalnu proizvodnju grožđa i vina, dok manji vinogradi i pojedinačni čokoti vinove loze postoje samo na okućnicama.

IZVOR: Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017.

V. Maraš