Refraktometar, optički instrument, koji se koristi za brzo određivanje sadržaja šećera u širi. Sastoji se od cijevi, dužine do 20 cm, na čijem se prednjem dijelu nalazi stakleno sočivo, kroz koje se posmatra skala refraktometra. Na zadnjem dijelu instrumenta je staklena prizma, na koju se stavlja nekoliko kapi → šire koja se ispituje. Na refraktometru se nalaze: prsten za podešavanje dioptrije kod očitavanja šire, poklopac staklene prizme i regulator nulte tačke instrumenta. U odnosu na staklenu prizmu, skala refraktometra postavljena je tako da se na nju direktno odražava prelamanje svjetlosti, što se manifestuje pojavom tamne i svijetle zone na skali. Na skali se očitava ona vrijednost koja se nalazi na prelasku iz svijetle u tamnu zonu. Prije upotrebe, neophodno je izvršiti nuliranje instrumenta, tako što se na staklenu prizmu nanese destilovana voda, a regulacionim zavrtnjem se prelazak iz svijetle u tamnu zonu dovede na nulti podjeljak na skali refraktometra. Postoji više vrsta refraktometara, zavisno od skale koja se koristi. Najčešće su u upotrebi oni sa kojih se može očitati zapreminska masa, procenat šećera, stepeni Ekslovi (°Oe), stepeni Briksa (°B), a u upotrebi su i refraktometri na čijim se skalama očitava procenat suve materije. Procenat suve materije izračunava se po obrascu % s. m. x 4,25 x 0,266-3.
LITERATURA: R. P. Vine, Wine and winemaking, Germany, 1997; J. L. Jacobson, Introduction to Wine Laboratory Practices and Procedures, Germany, 2006.
S. Vujičić