Parafinsko ulje, viskozna, gusta, neutralna tečnost, bez boje i mirisa, koja se koristi za zaštitu vina od oksidacije i stvaranja nepoželjne patogene mikroflore. Nastaje kao frakcija prilikom prerade nafte (destilacijom nafte) i prolazi nekoliko faza prečišćavanja kako bi bilo adekvatno za ljudsku upotrebu. Parafinsko ulje je nerastvorljivo u vodi i alkoholu. Na površinu vina sipa se u sloju debljine 1–3 cm. U slučaju da je sud sa plivajućim poklopcem, ulje se sipa po obodu poklopca. Kako je ulje lakše i pliva na površini, kiseonik iz vazduha nema kontakt sa vinom, te se na ovaj način vrši zaštita vina od → oksidacije. U Crnoj Gori parafinsko ulje koriste proizvođači vina manjih proizvodnih kapaciteta.
LITERATURA: S. Muštović, Vinarstvo sa enohemijom i mikrobiologijom, Beograd, 1985; V. Radovanović, Tehnologija vina, Beograd, 1986; M. Zoričić, Podrumarstvo, Zagreb, 1986.
D. Raičević