Ulva L., rod zelenih algi u narodu poznate kao morska salata. Zapravo, u Jadranskom moru obuhvataju 20-ak vrsta, koje su morfološki veoma slične, pa određivanje vrsta često nije moguće bez mikroskopa. Rod obuhvata preko 100 vrsta. Talusi su listoliki, krpasti (prečnika i do 30 cm) ili trakasti (ponekad i duži od 1 m). Razmnožavaju se vegetativno djelovima talusa, bespolono zoosporama, a polno izogametima, tako da postoje diploidne i haploidne generacije koje su izomorfne. Ove zelene alge naseljavaju plitka dna, gdje ima priliva slatke vode, ali i zagađene i eutrofne akvatorije, poput luka i laguna. Bujan rast se dešava u proljeće, posebno u zalivima gdje su alge manje izložene talasanju, tako da su u Bokokotorskom zalivu veoma česte: Ulva lactuca Linnaeus, Ulva intestinalis Linnaeus, Ulva linza Linnaeus, Ulva prolifera O. F. Müller, Ulva rigida C. Agardh. Većina vrsta su široko rasprostranjene i jestive.
Lit.: Jelena Blaženčić, Sistematika algi, Beograd, Naučna knjiga, 1990, str. 1–298. Vesna Mačić & Slađana Krivokapić, Phytobenthos in the Boka Kotorska Bay: State of Knowledge and Threats, In: Aleksandar Joksimović, Mirko Đurović, Aleksander V. Semenov, Igor. S. Zonn & Andreu G. Kostianoy (Eds.), The Boka Kotorska Bay Environment, Springer, The Handbook of Environmental Chemistry, 54, 2016, str. 203–229. Vesna Mačić, Boris Antolić & Ante Žuljević, A checklist of the benthic marine macroalgae in Montenegrin coastal waters, In: Aleksandar Joksimović, Mirko Đurović, Igor S. Zonn, Andrey G. Kostianoy & Aleksander V. Semenov (Eds.), The Montenegrin Adriatic Coast, Springer, The Handbook of Environmental Chemistry, 109, 2021, str. 215–232.
V. Mačić