Vinogradarski subregion Crmnica: reprezentativni teroar Godinje

Teroar (franc. terroir), koncept koji se odnosi na oblast integralnog poznavanja složenih interakcija između fizičkog i biološkog okruženja područja i primjene odgovarajućih vinogradarsko-vinarskih praksi, uz obezbjeđivanje prepoznatljivih karakteristika proizvodâ koji potiču sa tog područja (Međunarodna organizacije za vinovu lozu i vino – OIV, Resolution OIV/VITI 333/2010). Teroar uključuje specifično zemljište, topografiju, klimu, pejzažne karakteristike i biodiverzitet. Tako definisan koncept teroara prihvaćen je na osnovama koje potiču iz vinskih zemalja sa dugom tradicijom uređenosti sistema geografskog porijekla, a gdje osnove teroara imaju presudan uticaj na proizvodnju grožđa i vina, izradu rejonizacije vinogradarskih geografskih proizvodnih područja, sistem geografskog porijekla i dr. Teroar obuhvata klimu, zemljište, sortu, podlogu, uticaj čovjeka, kroz agrotehničke i ampelotehničke mjere u vinogradu i enološke postupke pri vinifikaciji. Kombinacija tih uslova i činilaca jedinstvena je za svako vinogradarsko geografsko proizvodno područje, pa i za svaki vinograd. To čini vino posebnim i složenim poljoprivredno-prehrambenim proizvodom, ali i predmetom brojnih naučnih i stručnih istraživanja. Specifični uslovi teroara u vinogradarskim područjima Crne Gore omogućavaju ekspresiju najboljih karakteristika crnogorskih autohtonih sorti vinove loze, od čijeg se grožđa proizvode visokokvalitetna vina, koja su osvajala najveće nagrade na → međunarodnim vinskim takmičenjima i ocjenjivanjima. Evropska legislativa zahtijeva dokazivanje povezanosti između kvаlitеtа, specifičnih kаrаktеristikа vinа i vinоgrаdаrskog područja sa kоjeg vinо pоtičе i označava ga oznakom porijekla PDO (engl. protected designation of origin) i oznakom geografskog porijekla PGI (engl. protected geographical identification). U Crnoj Gori je do 2021. zaštićeno sedam → oznaka porijekla vina (PDO), i to: Crmnica, Podgorički subregion, Ulcinjski subregion, Boka Kotorska, Nudo, Katunska nahija i Bjelopavlići, kao i dvije → oznake geografskog porijekla vina (PGI), i to: Crnogorski basen Skadarskog jezera i Crnogorsko primorje.

LITERATURA I IZVORI: P. H. Dougherty (ed.), The Geography of Wine: Regions, Terroir and Techniques, USA, 2012; D. Jakšić, Terroir Oplenačkog vinogorja, Beograd, 2021; Studija o rejonizaciji vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore), Podgorica, 2017; Sektorska analiza vinogradarstva i vinarstva Crne Gore (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore), Podgorica, 2021.

V. Maraš