Suvarak, prezrelo grožđe sa djelimično isušenim bobicama, u kojima je sadržaj šećera povećan usljed dehidracije i gubitka vode. Suvarak može nastati i od prezrelog grožđa napadnutog plemenitom plijesni (plemeniti suvarak). Dobijanje prezrelog ili djelimično isušenog grožđa na čokotu moguće je kod pojedinih sorti vinove loze u rejonima sa toplim i suvim jesenjim periodom, dok se plemeniti suvarak može dobiti u rejonima gdje su, poslije zaraze grožđa gljivicom Botritis cinerea, uslovi za dalji razvoj gljivice nepovoljni. Na osnovu Pravilnika o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa (2017) u Crnoj Gori, za vina sa geografskim porijeklom može se koristiti i tradicionalan izraz „suvarak”.
IZVOR: Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017.
A. Savović