Brut, oznaka koja se koristi prilikom deklarisanja sadržaja neprevrelog (redukujućeg) šećera kod pjenušavih, kvalitetnih pjenušavih, gazirano pjenušavih i kvalitetno aromatično pjenušavih vina. Kod vina sa oznakom „brut” sadržaj neprevrelog šećera poslije sekundarne fermentacije manji je od 12 g/l, uz toleranciju od 3 g/l. U Crnoj Gori se, pri deklarisanju i opisivanju pjenušavih vina, koriste i izrazi: brut natur (ukoliko je sadržaj neprevrelog šećera manji od 3 g/l), ekstra brut (ukoliko je sadržaj neprevrelog šećera između 0 g/l i 6 g/l), ekstra suvo pjenušavo vino (ukoliko je sadržaj neprevrelog šećera 12–17 g/l), suvo pjenušavo vino (ukoliko je sadržaj neprevrelog šećera 17–32 g/l), polusuvo pjenušavo vino (ukoliko je sadržaj neprevrelog šećera 32–50 g/l) i slatko pjenušavo vino (ukoliko je sadržaj neprevrelog šećera veći od 50 g/l). U Crnoj Gori se pjenušava vina proizvode po tradicionalnoj metodi, u dva stila: brut i suvi pjenušci.
LITERATURA I IZVORI: M. Blesić, Tehnologija vina, Sarajevo, 2016; Pravilnik o kvalitetu, označavanju, pakovanju i predstavljanju vina i drugih proizvoda od grožđa, Službeni list Crne Gore, 92/2017; International Code of Oenological Practices, Paris, 2021; Brut champagne guide, https://www.townandcountrymag.com… (pristup 29. III 2021).
J. Kojić